En spänd muskel innebär försämrad blodcirkulation. Och försämrad blodcirkulation betyder bland annat minskad syretillförsel och näringstillförsel till vävnaden.

Massage

En spänd muskel innebär försämrad blodcirkulation. Och försämrad blodcirkulation betyder bland annat minskad syretillförsel och näringstillförsel till vävnaden. Dessutom är sällan bara en muskel spänd utan fler muskler har påverkats. Kroppshållningen förändras. Till slut börjar det göra ont.

Stress innebär en högre spänning i hela systemet, inte bara i muskulaturen utan i resten av kroppen också (organen och dess funktioner påverkas negativt).

För att en muskel ska fungera på bästa sätt är det viktigt att den får näring via blodcirkulationen och att nervsystemet kan signalera och ta emot den information som är nödvändig. Sedan är det naturligtvis av stort värde att konditionen underhålls. Att röra på sig regelbundet, utifrån det rörelsemönster den egna kroppen tillåter, ger ökade resurser till hela kroppen och bland annat blir muskulaturen mycket mer välmående!

Massage och muskelbehandlingar är ett effektivt sätt att öka rörligheten och lindra smärta i samband med vissa störningar i rörelseapparaten. Eftersom muskeln sitter på varsin sida om en led, kommer leden att få  tillgång till sitt rörelserum – en spänd muskel stramar åt leden (stel), medans en avslappnad och tränad muskel bygger upp och stabiliserar leden.

Massage är även lugnande och stressreducerande och har en avslappnande effekt på kroppen. Andningen blir djupare. Stärker immunförsvaret och ökar lymfcirkulationen. Till och med koncentrationsförmågan ökar! Det finns mängder av positiva effekter som regelbunden massage medför.

Som massageterapeut tittar jag på samspelet hos musklerna och behandlar utefter hur de jobbar, eller inte, tillsammans. Löser upp spänningar och arbetar med olika tekniker för att underlätta muskelns arbete. Jag använder även bland annat laser och kinesiotaping på muskelproblem, med mycket goda resultat.